Muziekvereniging Ugchelen

Heel Ugchelen maakt muziek!

De Muziekvereniging Ugchelen

Op de foto: een extra repetitie voor het voorjaarsconcert 2019

Harmonie

De Muziekvereniging Ugchelen is een harmonieorkest. Dat is een orkest met blaasinstrumenten. We hebben dus geen strijkinstrumenten zoals violen en ook geen snaarinstrumenten zoals gitaren. Er zijn twee soorten blaasorkesten: de fanfare en de harmonie. In de fanfare heb je geen klarinetten, in de harmonie wel.

Hout

In een harmonieorkest hoor je houten blaasinstrumenten (die lang niet allemaal van hout zijn gemaakt): de klarinetten, de dwarsfluit en soms zijn kleinere zusje de piccolo, de hobo en de fagot. Niet alle orkesten hebben al deze instrumenten en de MVU ook niet. Dan heb je de saxofoons: de altsaxofoon, de tenorsax en de baritonsaxofoon, die ook niet van hout zijn gemaakt maar toch bij "het hout" horen.

Koper

Dan krijgen we de koperen blaasinstrumenten: de trompet met zijn scherpe klank en zijn broertje de cornet. Iets groter is de ronde hoorn. Nog groter en met een zwaardere klank hoor je de baritons en zijn kornuiten: tuba en euphonium. Daarnaast schallen de (schuif) trombones overal bovenuit. Tenslotte zijn er de grootste jongens van het orkest: de bassen. Voor beginnende leerlingen is dat niets: ze zijn veel te groot en te zwaar.

Slagwerk

Een harmonieorkest heeft niet alleen blaasinstrumenten. Achteraan staan en zitten de slagwerkers met hun percussie-instrumenten: de grote trom, een drumset, een xylofoon en een klokkenspel en twee grote pauken. De slagwerkers hebben ook een kist vol kleine percussie-instrumenten, zoals de triangel, maracas, zweep, aambeeld enzovoorts. Kortom, keuze genoeg.

Dirigent

Het orkest speelt en repeteert onder leiding van een dirigent, die met zijn handen en zijn dirigeerstokje (de "baton") aangeeft hoe er gespeeld moet worden. 
E-mailen
Map